Google Adwords Teklif Stratejileri Oluşturma Nasıl Kullanılır?
Google Adwords reklamları için teklif stratejileri oluşturma, kampanyalardan daha verimli sonuçlar elde edebilmek için yapılmaktadır. Bu bakımdan performans hedeflerinize yönelik olarak optimizasyon yaparken, teklifler sistem tarafından otomatik olarak belirlenmektedir. Teklif stratejileri; belirli kampanyalar, anahtar kelimeler ve reklam gruplarındaki performans hedeflerinizi arttırmaya yönelik olarak, otomatik teklifler belirlemektedir.
Sistem tarafından belirlenecek stratejileri; kampanya, reklam grupları ve anahtar kelimelerin herhangi biri için uygulayabilirsiniz. İsterseniz bunu birden fazla kampanya içinde uygulama imkanız vardır. Bununla beraber oluşturduğunuz bir kampanyanın kendi içindeki bölümlerde de bu stratejilerden faydalanma şansınız vardır. Otomatik teklif stratejileri, işletmeniz için belirlediğiniz hedeflere ulaşmanıza yardımcı olmak için tasarlanmaktadır.
Teklif stratejilerine ulaşmak için; Öncelikle Adwords hesabınıza giriş yapın. Ardından Adwords hesabınızda yer alan kampanyalar sekmesine tıklayın. Buradan ‘paylaşılan kitaplık’ seçeneğine tıklayarak altta açılacak seçenekler içerisinden ‘teklif stratejileri’ alanına tıklayın. Bu işlemi de yaptıktan sonra karşınızda bulunan tablo üzerinden teklif stratejileri alanına ait istediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Teklif stratejileri içerisinde birçok işlem yapabileceğiniz alan bulunmaktadır. Hedefinize yönelik olarak bunlardan istediğinizi ya da istediklerinizi seçerek, strateji oluşturabilirsiniz. Şimdi bu teklif stratejilerinin neler olduğuna ve ne amaçla yapıldıklarına bir bakalım.
Tıklamaları En Üst Düzeye Çıkarma
Bu teklif stratejinin amacı, site ziyaretlerini arttırma ve belirlenen harcama sınırını aşmadan düşük trafiğe sahip terimler için tıklamaları arttırmaya yöneliktir. Sistem sizin için tekliflerinizi, belirlediğiniz bütçe çerçevesinde maksimum düzeyde tıklama alabilmenize yardımcı olacak şekilde otomatik olarak belirler. Bu teklif seçeneği; anahtar kelimeleriniz, kampanyalarınız ve reklam gruplarınız için uygulanabilir. Bu stratejide dilerseniz reklamlarınızın belirli günlerde ve belirleyeceğiniz saatlerde gösterilmesini seçme şansına da sahipsiniz. Bunun için yapmanız gereken, özel reklam zaman planlaması oluşturmaktır. Buradaki amaç, belirlenen gün ve saatlerde tıklamaları arttırmaktır.
Tıklamaları en üst düzeye çıkarma stratejisinde dikkat etmeniz gereken hususlar; ‘hedef harcama tutarı’ ve ‘TBM teklif sınırı’nın belirlenmesidir. Eğer ki TBM teklif sınırını belirlemezseniz, Adwords otomatik olarak size en fazla tıklama getirecek olan tutara göre bunu kendisi belirler. Bu sınırı siz belirlerseniz, her tıklama için ödemek istediğiniz maksimum tutarı kontrol etme imkanınız olur. Aynı şekilde yine hedef harcama tutarını da belirlemeniz gerekmektedir. Hedef harcama tutarı, günlük olarak harcamak istediğiniz tutarının belirlenmesidir. Bir hedef harcama tutarı girmezseniz, Adwords diğer bütün kampanyalarınız için kalan bütçeyi kullanabilir.
Arama Sayfasındaki Konumu Hedefleme Stratejisi
Bu teklif stratejisinde amaç, reklamınızın Google arama sonuçlarında ilk sayfada veya üst sıralarda daha çok görüntülenmesini sağlamak için tekliflerin otomatik ayarlanmasıdır. Burada tekliflerimiz sistem tarafından otomatik olarak arttırılır veya azaltılır. Bu teklif stratejisini yalnızca arama ağının hedefleyen anahtar kelimeleriniz, kampanya ve reklam gruplarınız için kullanabilirsiniz.
Bu stratejide sayfadaki reklam konumlarının ‘reklam açık arttırma’ sonuçlarına göre belirlendiği unutulmamalıdır. Yani teklif stratejisi, ilk sayfada ya da üst sıralarda yerleşim edineceğinizin garantisini vermez. Reklamınızın nihai yerleşimi, reklam veren rekabeti ve kalite puanından etkilenen reklam açık arttırma sonucuna göre değişiklik gösterir.
Hedef Geçiş Payı Stratejisi
Hedef geçiş payı stratejisinin amacı, reklamınızın başka bir alandaki reklamları geçmesine yardımcı olmaktır. Reklamlarınız başka bir alana ait reklamları geçmesi amacıyla Adwords tarafından teklifleriniz otomatik olarak arttırılır veya azaltılır. Hedef geçiş payı stratejisi, birden fazla kampanya, reklam grubu ve anahtar kelimede teklifleri otomatik olarak sunar. Teklif stratejisi, sadece Arama Ağı’nı hedefleyen anahtar kelimeler, reklam grupları ve kampanyalara yöneliktir.
Sistem içerisinde yer alan ‘karşılaştırma alanı’ bölümünden aynı reklama teklif veren kullanıcıları görebilirsiniz. Hedef geçiş payı bölümünden, geride bırakmak istediğiniz alanı geçmek için istediğiniz açık arttırma yüzdesini girebilirsiniz. Maksimum teklif sınırı alanından, Adwords tarafından ayarlanacak tekliflere yönelik istediğiniz en yüksek maksimum TBM teklifini belirleyebilirsiniz. Teklif otomasyonu alanından, otomatik ya da manuel olarak teklif verebilirsiniz. Düşük kaliteli anahtar kelimeler kısmından, reklam açık artırmalarında düşük kaliteli anahtar kelimeler için Adwords’ün vereceği teklif seçeneklerini belirleyebilirsiniz. Gelişmiş ayarlar sayesinde de düşük kaliteli anahtar kelimelerinizin verimini artırmak için tekliflerinizi yükseltme seçeneğiniz vardır.
Hedef EBM
Hedef EBM, belirlediğiniz hedeflerden olabildiğince çok geri dönüşüm almanıza yönelik ‘edinme başına maliyet’i ayarlayan otomatik teklif stratejisidir. Tabi, gerçek edinme başına maliyet belirlediğiniz hedefin, altında ya da üstünde olabilir. Bu teklif seçeneği; kampanyalarınız ve reklam gruplarınız için uygulanabilir.
Hedef edinme başına maliyet teklifi, kampanyanıza ait geçmiş bilgileri de kullanmaktadır. Böylelikle reklamınızın gösterilmeye uygun olduğu zamanda size otomatik olarak optimum bir tıklama başına maliyet teklifi bulur. Google AdWords, reklam sisteminde bu stratejiyi kullanan tüm reklam grupları ve kampanyaları da göz önünde bulundurarak hedefinize eşit bir ortalama ‘EBM’ elde edecek şekilde size teklif sunar. Belirleyeceğiniz hedef edinme başına maliyet, elde edeceğiniz dönüşümlerin sayısını etkileyebilmektedir. Örnek verecek olursak; kampanyanız için çok düşük bir hedef belirlerseniz, muhtemelen düşük dönüşümler alacaksınız. Bu da tıklamalardan vazgeçmenize dolayısıyla toplamda daha az dönüşüme neden olabilir.
Hedef EBM için; Maksimum teklif sınırı ve Minimum teklif sınırı belirleyebilirsiniz. Fakat bu, Hedef EBM stratejisinde dikkat etmeniz gereken bir durumdur. Hedef EBM teklif stratejiniz için ‘teklif sınırları’ belirlemeniz Google tarafından pek önerilmez. Çünkü teklif sınırları belirlemeniz, Adwords’un kamoanya teklifini otomatik olarak optimize etmesini kısıtlayabilmektedir. Ayrıca teklif sınırları belirlemek, Adwords’ün tekliflerinizi hedef edinme başına maliyetinize en uygun tutara eşit olacak şekilde değiştirmesini de engelleyebilmektedir.
Geliştirilmiş Tıklama Başına Maliyet
Geliştirilmiş TBM, kendi reklam bütçenizden daha fazla yararlanmanıza yardımcı olması adına ayarlanmış isteğe bağlı bir özelliktir. Kampanyanızın, web sitenizde satış ya da diğer dönüşümler ile sonuçlanma olasılığının yüksek olabileceği durumlarda, sistem tekliflerinizi otomatik yükseltir. Yine aynı şekilde dönüşümle sonuçlanma olasılığının daha düşük olduğu durumlarda sistem tekliflerinizi düşürür. Geliştirilmiş tıklama başına maliyet stratejisi; kampanyalarınız ve reklam gruplarınız için uygulanabilir.
Geliştirilmiş tıklama başına maliyetin sistem içerisinde çalışabilmesi için seçtiğiniz kampanyanızda dönüşüm izleme özelliğinin aktifleştirilmiş olması gerekmektedir. Çünkü dönüşüm izleme özelliği aktifleştirilmezse, geliştirilmiş tıklama başına maliyet teklifleri üzerinde bir etkisi olmaz. Dönüşümü aktif hale getirmek için sırasıyla şu işlem basamaklarını uygulayın. Öncelikle Google Adwords hesabınızda oturum açın. Daha sonra kampanyalar sekmesinden, çalışmak istediğiniz kampanya ismine tıklayın. Ardından ayarlar seçeneğine tıklayın. Sonrasında “teklif stratejisi” alanını bulun ve düzenle seçeneğini tıklayın. Son olarak, gelişmiş seçenekleri ve ardından ‘geliştirilmiş tıklama başına maliyeti etkinleştir’ butonuna tıklayın.
Geliştirilmiş TBM stratejisi, sizin için olası satışla sonuçlanma ihtimali daha yüksek olan reklam açık artırmalarını arar. Daha sonra bu tıklamalarla daha iyi rekabet edebilmek için maksimum tıklama başına maliyet teklifinizi en fazla %30 oranında yükselterek teklif verir. Tabi bu durum düzenlenen teklif ayarlamalarınızdan sonra uygulanır. Geliştirilmiş TBM, teklifleri ayarlamak için cihaz, tarayıcı ve saat gibi gerçek zamanlı ayrıntıları hesaba katmaktadır.
Hedef ROAS Stratejisi
Hedef ROAS, belirlenen reklam harcamalarından elde edilen gelir (ROAS) hedefi dahilinde olabildiğince yüksek bir dönüşüm değeri elde etmek için teklifleri otomatik olarak ayarlayan stratejidir. Sistem belirlenen hedefe mümkün olduğunca çok sayıda geri dönüşüm değeri edinilmesine yardımcı olmak için teklifleri otomatik olarak ayarlamaktadır. Hedef ROAS stratejisi; kampanyalar, reklam grupları ve anahtar kelimeler için uygulanabilir. Ancak reklam harcamalarından elde edilen gelir, belirlenen hedefin altında ya da üstünde olabilir.
Kampanyalarınıza ve reklam gruplarınıza hedef ROAS teklif stratejisi uygulamak için bir takım yapılması gerekenler vardır. Hedef ROAS teklif stratejisi kapsamında, izlenen dönüşümler için değer ayarları yapılmalıdır. Ayrıca hedef ROAS için kullanılacak reklam gruplarının veya kampanyaların, son 30 günlük süre içerisinde en az 15 kez dönüşüm elde etmiş olması gerekmektedir. Bununla beraber bu dönüşüm değerleri sürekli olarak rapor edilmelidir. Çünkü dönüşüm geçmişine dair ne kadar çok veriyi sisteme sunarsanız, o kadar çok doğru tahmin alabilirsiniz. Birde anahtar kelime, reklam grupları yada kampanyanın son birkaç gün içerisinde benzer oranda dönüşüm değerleri elde etmiş olması gerekmektedir.
Hedef ROAS stratejisinde, teklifleriniz gerçek zamanlı verilere göre optimize edilmektedir. Bu yüzden mevcut teklif ayarlarınız sistem tarafından kullanılmaz. Kendiniz için uygun bir hedef ROAS belirleyebilmeniz için bazı ayrıntılar vardır. hedef ROAS stratejisini uygulamayı düşündüğünüz reklam grupları, anahtar kelimeler veya kampanyalara ait maliyet başına dönüşüm değerlerinize ait geçmiş verileri temel alarak bir hedef belirleyin. Bu durum dönüşüm değerlerini en üst düzeye çıkarabilecektir. Maliyet başına dönüşüm değerlerinize istinaden geçmiş verilerinizi bulmak için Google Adwords hesabınızdaki “sütunlar” açılır menüsünden “sütunları değiştir”i seçerek “dönüşümler” sütunları listesinden “dönüşüm değeri/maliyeti” sütununu eklemeniz gerekmektedir. daha sonrasında ise hedef ROAS yüzdesine ulaşabilmek için maliyet başına dönüşüm değeri metriğini 100 ile çarpmalısınız.
Google AdWords reklamlarıyla ilgili aklınızdaki soruları sormak ve Google reklamlarında düşük maliyetler ile maksimum verimi sağlayacağınız Google AdWords Danışmanlığı hizmetimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.