Son yıllarda dijitalleşmenin artması ile birlikte sosyal medyanın kullanımı hızla yaygınlık kazandı. Bugün gelinen noktada sosyal medya kanalları insanlar arasında büyük popülerlik kazandığı için markalar için de büyük önem arz ediyor. Bu haftaki blog yazımızda markalar için sosyal medya yönetiminin neden önemli olduğunu yanıtlayıp, konu ile ilgili neler yapılabileceğini tartışacağız.
Neden Sosyal Medya Yönetimi?
Sosyal medyanın büyük bir iletişim ağı oluşturması bu mecraları küçük, orta ve büyük ölçekli tüm markalar ya da marka olmayı hedefleyen kuruluşlar için çok önemli kıldı. Büyük bir etkileşimin olduğu bu mecralarda marka büyüklüğünüz ne olursa olsun yer almalısınız. Yazımızın bu bölümünde neden sosyal medya yönetimine ihtiyaç duyulduğunu maddeler halinde sizlere açıklamaya çalışacağız.
- İtibar: Sosyal medya üzerinden hedef kitlenizin gözünden markanızın itibarını güçlendirebilirsiniz. Günceli yakalamanız ve bunu markanız ile bütünleştirmeniz, markanızın verdiği hizmetlerin duyurulması gibi konular hedef kitleniz üzerindeki itibarınızı güçlendirmenize yardımcı olur. Peki markanızın sosyal medya itibar yönetimi nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını ve sosyal medya itibar yönetimi ile ilgili detayları maddeler halinde sıralayalım:
- Web 2.0’in gelmesi ile birlikte online ortamda markalar ve insanlar arasında çift yönlü iletişim imkanı doğdu. Bu da markanızın attığı adımlar ve sosyal medya paylaşımlarının insanlar tarafından yorumlanmasına ve yayılmasına olanak verdi. Bu noktada markanızın hem online hem offline ortamda attığı tüm adımlar bu durum göz önünde bulundurularak şekillendirilmelidir. Böylelikle online ortamdaki çift yönlü iletişimin markanıza getirebileceği avantajlardan faydalanabilirsiniz. Örneğin, paylaştığınız bir post ya da yaptığınız bir çalışmanın takdir edilmesi ve online ortamda yayılması, markanızın insanlar nezdindeki itibarını olumlu yönde etkileyebilir.
- Markanızın sosyal medya itibar yönetimi için proaktif ve reaktif iletişim biçimleri doğru yerde ve doğru zamanda kullanılmalıdır. Örneğin, markanız ya da sektörünüzle ilgili ortaya çıkması ve yayılması öngörülen bir kriz, proaktif iletişim yoluyla engellenebilir ya da olumsuz etkisi azaltılabilir. Bu örnekteki proaktif yaklaşımdan kasıt bir krizin ortaya çıkmasından evvel onun öngörülebilmesi ve bu doğrultuda önlemlerin hemen alınmasıdır.
- Doğru bir sosyal medya itibar yönetimi için markalar şeffaf olmalıdır. Bir hata varsa gizlenilmemeli ya da üstü örtülmeye çalışılmamalıdır. Markalar hataları ve doğruları ile insanların karşısında olmalıdır. Hataları doğru bir şekilde kabullenmek bile itibarınızı güçlendirebilir.
- Online ortamda markanıza yönelik yapılan eleştirileri ve tavsiyeleri mutlaka dikkate almalı ve bu doğrultuda eleştiri yapan kişilere doğru cevaplar verilmelidir.
- Markanızın SWOT analizi yapılmalıdır. SWOT kelimesinin açılımı şu şekildedir: Strength (güçlü yanlar), weakness (zayıf yönler), opportunities (fırsatlar) ve threats (tehditler). Bunlar doğrultusunda yapılan analizler neticesinde markanızın zayıf ve güçlü yanları, markanıza yönelik potansiyel tehditler ve markanız için potansiyel fırsatların tespiti yapılır. Bu doğrultuda da itibar geliştirici önlemler alınır.
- Daha Çok Görünür Olmak: Yazımızın girişinde belirttiğimiz gibi en küçük markadan en büyük markaya kadar tüm markalar sosyal medya yönetimini etkili bir şekilde gerçekleştirmelidir. Bunu başaran markalar, hedef kitlesine sunduğu ürün ya da hizmetinin ve dolayısıyla markasının daha görünür olmasını sağlar. Peki sosyal medyada markanızı nasıl daha görünür hale getirebilirsiniz?
- Küçük ölçekli bir işletmeyseniz takipçi satın alma gibi yöntemlere kesinlikle başvurmamalısınız. Takipçilerinizi ve beğenilerinizi organik olarak büyütmelisiniz. Organik bir kitleye sahip olmak için başlangıçta ücretli reklamlar ile markanızı tanıtmanız size bu anlamda büyük fayda sağlayacaktır.
- Daha görünür olmak sürekli paylaşımlarda bulunmak anlamına gelmemektedir. Takipçilerinizle etkileşim sağlayacak yaratıcı içerikler geliştirilmelidir. Örneğin, sosyal medya kanalları üzerinden takipçilerinize, ilgili sosyal medya platformunun dinamiklerine uygun bir soru sorabilir ve onların dikkatini çekerek etkileşim alabilirsiniz.
- Daha çok sayıda kişinin online ortamda markanızla etkileşime geçmesi yeterli değildir. Sosyal medya yönetimi çift yönlü iletişim gerektirir. Siz de markanız adına takipçilerinizin yorumlarına cevap vermelisiniz. Bu gibi adımlar takipçilerinizin özel hissetmesine ve markanıza dair olumlu tutum geliştirmesine yardımcı olabilir.
- Takipçilerinizin hoşuna gidecek ve postlarınızı paylaşmalarını sağlayacak yaratıcı ve viral olma potansiyeli olan sosyal medya içerikleri geliştirilmelidir. Böylelikle mesajınız ve markanızın adı daha büyük kitlelere ulaşacaktır.
- Hedef Kitleden Daha Çok Kişiye Ulaşmak: Sosyal medya yönetimin etkili ve doğru bir şekilde ilerletilmesi neticesinde henüz markalaşma aşamasında olanlar da, zamanla hedef kitlelerinden daha çok sayıda kişiye ulaşabilmektedir. Bu da hedef kitleniz ve markanız arasında daha büyük bir etkileşim kurmanız açısından önemlidir. Peki markanızı hedef kitlenizden daha büyük sayıda insanla nasıl buluşturabilirsiniz?
- Markanızın hedef kitlesinden daha fazla sayıda kişiye online ortamda ulaşabilme, markanızın daha çok görünür olması ile bağlantılıdır. Nitekim online ortamda daha çok görünürlük sağlamanız zamanla hedef kitlenizden daha çok sayıda insana ulaşmanız anlamına gelmektedir.
- Birçok markanın hedef kitlesi içerisinde çok sayıda insan bulunmaktadır. Onlara kısa vadede etkili bir şekilde ulaşmanın yollarından bir tanesi de doğru stratejilerle geliştirilen ve doğru hedef kitleye iletilen sosyal medya reklamlarıdır.
- Markanız için WOMM etkisi yaratın. WOMM kelimesinin açılımı ‘word of mouth marketing’ (ağızdan ağıza pazarlama)’dır. Markanın belli bir kesime direk mesaj atması yerine günlük hayatınızdaki insanların size marka ile ilgili olumlu düşünceler ve tavsiyeler iletmesi ile ilgilidir. Sosyal medyada yaratıcı içerik geliştirmeniz markanız hakkında daha çok konuşulmasını yani WOMM etkisi yaratmasını sağlayacaktır.
- Anlık ve geçici stratejiler işe yaramaz. Hedef kitleniz, marka hedefleri ve yer aldığınız sosyal medya mecralarının avantajları ile dezavantajları göz önünde bulundurularak uzun vadeli sosyal medya stratejileri geliştirilmeli ve planlı olarak uygulanmalıdır. Doğru strateji ile hedef kitlenizden daha çok sayıda insana ulaşabildiğinizi göreceksiniz.
Hedef Kitleyi Daha İyi Anlamak:Günümüzde tüm sektörlerde farklı boyutlarda onlarca şirket mücadele etmektedir. Dolayısıyla her sektörde rekabet oldukça yüksektir. Bundan dolayı rakiplerinizden sıyrılmak ve farkınızı ortaya koymak için tüketiciyi, yani hedef kitlenizi çok iyi anlamalı ve yorumlamalısınız. Peki markanızın hedef kitlesini daha iyi nasıl anlayabilirsiniz?
- Dijital ortamda verinin gücünden faydalanmalısınız. Hedef kitlenizden her birey, online ortamda buradaki yolculuğunu anlatan ayak izleri bırakmaktadır. Dolayısıyla bu datalar üzerinden markanızın hedef kitle ile iletişiminin nasıl olduğunu görebilir, yorumlayabilir ve bu doğrultuda iletişim stratejileri geliştirebilirsiniz.
- Sosyal medya yönetimi konusunda en önemli noktalardan bir tanesi de tüketici şikayetleridir. Artık günümüzde tüketiciler şikayetlerini online ortamlarda belirtme eğilimi göstermektedir. Dolayısıyla yer aldığınız sektör ya da direk markanıza yönelik sosyal medyada birçok şikayet görülebilir. Bu şikayetlerden yola çıkarak markanızla ilgili neleri düzeltmenizle ilgili öngörüler elde edebilirsiniz. Yani hedef kitlenizi mutlaka dinlemelisiniz.
- Twitter Audience Insights ve Facebook Audience Manager gibi programlar aracılığı ile hedef kitle analizini verilere dayanarak ve etkili bir şekilde yapabilirsiniz. Bu analiz programlarının doğru kullanılması halinde hedef kitlenizi anlama yolunda çok iyi içgörüler yakalayabilirsiniz.
- Diğer Markalarla Daha İyi Rekabet: Tüm sektörlerden irili-ufaklı onlarca marka sosyal medyada yer alıyor. Bunun sonucu olarak sizin rakipleriniz de sosyal medya yönetimi hizmeti alıyor. İnsanların artık büyük bir kısmı bir ürün ya da hizmet satın almadan önce sosyal medya üzerinden de araştırma yaptığı için sizin bu mecralardaki varlığınız büyük önem kazanıyor. Markanızın sosyal medya yönetimini yapan iletişim ajansı rakiplerinizin de bu ortamda yaptıklarını gözlemler ve onların yaptıkları hata üzerinden gerçek zamanlı pazarlama anlayışı üzerinden stratejiler geliştirebilirler. Bu gibi fırsatlar da markanızın bu mecralarda rakip markalarla daha güçlü bir şekilde rekabet etmesini sağlar. Peki sosyal medyada rakip analizi ve rakiplerle rekabet nasıl yapılır?
- Sosyal medya mecralarında diğer sektörünüzde yer alan diğer rakiplerinizle daha sağlıklı rekabet için öncelikle markanızın konumlandırılma durumunu ve tüketici gözündeki imajını değerlendirmelisiniz.
- Yer aldığınız sektördeki güncel gelişmeleri ve sektörün yapısını derinlemesine analiz etmelisiniz. Nitekim yer aldığınız sektörün yapısı, sunduğu fırsatlar ve sebep olduğu kısıtlamalar markanızı konumlandırmada ya da imajını oluşturmada/güçlendirmede büyük etkisi olacaktır.
- Rakiplerinizin sosyal medya mecralarındaki durumlarını ölçümlemeli ve değerlendirmelisiniz. Böylelikle hem sektörünüz hem de rakip markalarınız için insanların neler söylediğini görebilirsiniz. Bunun yanı sıra rakip markaların yaptığı işleri gözlemleyebilir, yaptığı hataları tespit edip dersler çıkarabilir ve yapmadığı iletişim çalışmalarından yararlanarak marka imajınız doğrultusunda kreatif iletişim ve içerik çalışmaları gerçekleştirebilirsiniz.
- Hedef Kitlenizin Markanıza Olan Sadakatini Arttırmak: Günümüzde tüketicilere satılan hizmetlerin ya da ürünlerin fonksiyonel özellikleri elbette önemli. Ancak bugünün şartlarında aynı seviyede yer alan ürünler onlarca marka tarafından satılmaktadır. Dolayısıyla yalnızca fonksiyonel özellik sunmak sizi diğer markalardan farklılaştırmada ve göz önünde olmanızda problem yaratır. Bu noktada tüketiciye duygusal fayda sunan, onunla iletişime geçebilen, onu eğlendirebilen markalar ön plana çıkar. Sosyal medya mecraları ise bunu yapabilmek adına paha biçilmez kaftandır. Peki hedef kitlenizin markanıza yönelik tutumunu olumlu yönde nasıl geliştirebilir ve sadakatini arttırabilirsiniz?
- Daha önceki bölümlerde bahsi geçen birçok konu aslında hedef kitlenizin markanıza olan sadakatini ve olumlu tutumunu arttırmaya yöneliktir. Bunlar arasında hedef kitlenizi anlama, daha çok iletişim kurma ve itibarınızı güçlendirme gibi çalışmalar yer almaktadır.
- Hedef kitlenizin sosyal medyada neden yer aldığının sebeplerini iyi bilmelisiniz. Sosyal medya mecralarında yaratıcı iletişim çalışmaları gerçekleştirerek hedef kitlenizi eğlendirmeyi de başarmalısınız.
- Hedef kitlenizi özel hissettirmelisiniz. Marka ve marka çalışanları olarak hedef kitlenize değer verdiğinizi göstermelisiniz. Kendisine değer vermeyen markaya karşı hiçbir tüketici sadakat geliştirmez. Sektörünüzdeki onlarca marka arasından sadakat kurabileceği başka marka arayışı içerisine girer.
- Hedef kitlenizin güvenini kazanmalısınız. Aslında daha önce bahsettiğimiz şeffaf olma konusu hedef kitlenizin size güven duymasını sağlaması ile ilgilidir. Kimse güven duymadığı bir marka ile ilgili olumlu düşünceler geliştirmez.
Yukarıda bahsettiğimiz konular iyi bir sosyal medya yönetiminin markanıza sunduğu onlarca nimetten yalnızca bazılarıdır. Siz de markanızı sosyal medyada daha görünür kılmak ve hedeflerinize daha kolay ulaşmak için sosyal medya yönetimini doğru bir şekilde yapmalısınız. Uzun zaman ve emek gerektiren sosyal medya yönetimini ise işin uzmanlarına bırakmalısınız. Markanız için fiyat-fayda dengesi açısısından en iyi sosyal medya yönetim ajansı arayışınızda yanınızda olan Sanal Yönetmen Dijital Reklam Ajansı’nın sizin için sunduğu sosyal medya yönetim hizmeti detaylarına ilgili linkten ulaşabilirsiniz. Birlikte neler başarabileceğimizi öğrenmek istiyorsanız ise linkteki sayfada yer alan formu doldurabilir ya da 0850 441 21 12 numaralı hat üzerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.